Skøyteturer i Oslo

Tekst: Ida Kristiansen / Video: Gabriel Viola / Foto: @turheidi

Lyst til å stå på skøyter i Oslo? Uansett om du er Zuccarello eller Bambi, får du her tips til både utstyr og skøyteturer i Oslomarka.

Heidi Tovdal (@turheidi på Instagram) har mange års erfaring med å stå på skøyter på innsjøer i Oslo. Vi har fått vite hvilke tre steder hun anbefaler å stå på skøyter i Oslo, det viktigste utstyret du trenger, og ikke minst om sikkerhet på isen!

PS! Tipsene forutsetter kaldt vintervær. Det er viktig at du undersøker på forhånd hvorvidt det er mulig å gå på skøyter på de forskjellige stedene.



– Enorm frihet!

Heidi startet instagramkontoen @turheidi på oppfordring fra venner, så hun kunne spre skøyte- og turglede til andre. Å gå lengre turer på skøyter på innsjøer er noe hun synes er fortryllende artig å holde på med om vinteren. Når det er veldig kaldt ute, går Heidi så ofte hun kan og opp til tre ganger i uken.

– Det beste med å gå på skøyter er den enorme friheten man får. Du får sett mye av naturen samtidig som du får trening. Man kan bruke alle typer skøyter, men turskøyter er de som er mest behagelige å gå langt med, forteller hun.

Når man skal ute å stå på skøyter kan man fint bruke vanlige skøyter som kunstløpskøyter eller ishockeyskøyter, men det finnes også turskøyter som er fine å bruke om man skal på langtur. Disse har et litt lengre skøyteblad som er fint å bruke når man er på langtur og hopper fra vann til vann. Nettopp fordi turskøytene har bindinger som gjør at du enkelt kan spenne de på ute- eller fjellskoene dine.

Sikkerhet i fokus

Heidi har gått på skøyter på naturis i fem år. Siden naturisen er ustabil kan man bare stå på skøyter i perioder, og det aller viktigste man må tenke på når man skal ut på isen er sikkerhet. Det er viktig å vite at isen er tykk nok på forhånd, og undersøke isen før man beveger seg ut på den. Å være nøye med sikkerhet og ha riktig utstyr, er Heidi veldig opptatt av.

– Is er ferskvare og til en hver tid i forandring! Du bør ha på og med deg ispigger, kasteline, isstaver, ekstra klær i vanntett bag, skrittstropp og hjelm, anbefaler hun.

På et vann kan isen være i forskjellige tykkelser underveis. Faller man i vannet kan det potensielt bli livsfarlig. Derfor må man aldri bevege seg ut på isen uten å ha gjort nødvendig research. Du kan lese alle isvettreglene på Varsom.no, og på regionale isvarsler for østlandet kan du holde deg oppdatert hvor sikker isen er rundt om på oslovannene.

Ispigger kan hjelpe deg opp om du faller gjennom isen, og disse skal henge rundt halsen underveis. De fleste ispiggene er også utstyrt med en fløyte som man kan blåse i for å tiltrekke seg oppmerksomhet. De hjelper deg derimot ikke med å komme deg opp når det er veldig tynn is. Da vil isen bare sprekke opp mer og det vil bli vanskelig å rekke å komme seg bort til tykkere is, som tåler ispiggene. Derfor anbefales det at man har med en kasteline, så kan den du eventuelt er på tur med dra deg inn til tykkere is. 

Det kan også være lurt med en isstav, som man kan bruke for å sjekke tykkelsen på isen. De er som en tyngre skistav som du raskt kan bruke for å finne ut om isen holder deg, med et hogg ned i isen. Dersom isstaven bryter gjennom isen er det ikke trygt.

– Ikke investere i splitter nytt utstyr uten at du vet om du liker det. Kjøp heller brukt utstyr først, tipser Heidi.

  • ✅ Kunnskap, redskap og selskap!
    ✅ Ingen på isen uten kunnskap og sikkerhetsutstyr!
    ✅ Uten utstyr kan du også sette andre i fare.
    ✅ Søk informasjon før du ferdes på isen.
    ✅ Selv om du ser andre på isen, så betyr ikke det at du skal gjøre det samme!

Tre skøyesteder Heidi anbefaler

Maridalsvannet - Kjenner de fleste allerede til. En stor innsjø i Nordmarka og det er hit vi tok turen med Heidi. Da vi var der var det litt snø på isen, men det var laget en bane rundt vannet. Snøen var måket bort og man kunne skøyte på isen hele veien rundt. Maridalsvannet er 3,7 kvadratkilometer og man kan stå på skøyter der det ligger snø på isen også, men det er lettere å se om isen er trygg på de oppmåkede områdene.
📍Maridalsvannet

Bogstadvannet - Ligger på grensa mellom Oslo og Bærum og er kjent for å ha en kjempeflott natur, og hvor man kan gå forbi gamle husmannsplasser. Det er like fint på vinterstid når man kan stå på skøyter, om det da er tykk nok is selvfølgelig. Her er det mange benker rundt vannet, så om man har pakket med seg noe varm kakao og mat kan man sette seg ned underveis for en liten pause.
📍Bogstadvannet

Sognsvann - I desember måkte Bymiljøetaten en to kilometer lang skøytebane på Sognsvann, som allerede har blitt veldig populær. Vi håper de måker skøytebane på flere vann i marka så fort forholdene er gode! Du kan følge med på deres Instagram om det kommer flere godbiter.
📍Sognsvann

Langen - Ligger riktignok i Follo kommune, men har Norges lengste naturlige isbane omgitt av vakker natur.
📍Langen

Psst! Vannspeilet i Middelalderparken kan være fin å sjekke ut hvis du bare vil en snartur ut på isen. Her blir snøen måket bort, så det blir bar is på vannet.